L'Estol de ses Herbes

L'Estol de ses Herbes

En Bernadet, el princep de ‘La Flor Romanial’, ha d’anar a cercar “aquesta flor que tot ho cura, si ses nostres lletres no menten”.  També el romaní (Rosmarinus officinalis) és el protagonista de la poesia “Amor de Patria”, d’en Costa i Llobera.

N’Aineta, la princesa de ‘L’Amor de les Tres Taronges’, era “una fadrineta com un sol, la cosa més garrida que se fos vist mai”.  El Jardí de les Hespèrides, amb els seus fruis d’or, és a l’origen d’aquesta rondalla de Mallorca, amb la fruita del taronger (Citrus aurantium) com protagonista.

En Joanet i es Cavallet Conseller: el cavallet li va dir que “en veure’t estret, acudeix a mi, i te trauré de dins es fang”.... L’estepa joana (Hypericum balearicum), una planta endémica de les Illes Balears, serà la seva herba.

La Fada Morgana volia que el seu fill se casàs amb una al.lota que sabes tant com ell. Prové de la tradició anglesa del mític rei Artús, introduida a Mallorca en el segle XV amb “La Faula”, de Guillem de Torroella. La Fada Morgana prepara amb els fruits de l’olivera (Olea europaea) olis i bàlsams medicinals...

Drac de la rondalla “Es Murterar del Rei França” és un princep que na Catalineta, una al·lota mallorquina, va desfada amb un brot de murta florida (Myrtus communis).

El Dimoni de la rondalla “Sa Flor de Falguera i es Dimonis Boiets”, sap que es fadrins d’altre temps anaven la nit de Sant Joan allà on hi havia falgueres (Pteridium aquilinum), per veure si n’aplegaven llavor, perquè deien que cada gra tornava un dimoni boiet si el posaven dins un canó de plata.

Home

Comments